Ahoj, chci se zeptat jestli by jste nenapsali nejake dojmy z Kambodzy za poslední dobu? Rozhoduji se porad Kambodza vs Filipíny.... Budu rad za každý názor. Predem diky .

Kambodža

Založil(a) ve fóru Co se nevešlo

Loni jsem takovou cestu podnikl. Hong Kong - Siem Reap - Sihanoukville (letecky, noční bus se mi riskovat nechtělo), Kampot (private transfer), Phnom Penh (bus), Saigon (bus). 

Siem Reap celkem žije, dostali jsme se i více mezi místní, navštívili nějaké méně známé chrámy a plovoucí vesnici. Můžu "dohodit" čecha, který tam žije mnoho let a dělá průvodce.

Sihanoukville jako takové je velké staveniště (Číňani se snaží) a dorazilo to už i na Otres. Ostrovy jsou fajn.

Kampot + Kep je fajn, není to samý Číňan a je zde spousta zajímavostí - solná pole, pepřové farmy, zážitek je čerstvý krab na Kep Crab Market.

V Phnom Penhu dva, maximálně 3 dny, kromě těch "must-see" je zajímavá třeba silk farm.

O Saigonu za 1 noc moc říct nemůžu, ale po 2 týdnech v Kambodži bylo celkem příjemné si pivko koupit v normálním obchodě s uvedenými cenami a pokladnou ;-)

0 Citovat

Dám to třeba sem (jedná se o můj volný překlad), neboť je zajímavé podívat se na restrikce, které nás mohou v některých zemích čekat. Kambodža měla 128 pozitivních případů, nikdo nezemřel, žije zde přes 16,5 milionů obyvatel.

- Vláda se rozhodla účtovat všem zahraničním návštěvníkům laboratorní testování, lékařské ošetření a ubytování v rámci zdravotních opatření, která mají zabránit druhé vlně COVID-19 (C-19) v zemi.

- Všichni cestovatelé, Kambodžané i cizinci, kteří cestují do Kambodže, budou převezeni z letišť do jakýchsi čekacích středisek, kde se provádějí testy COVID-19 stěrem. Je požadováno, aby zůstali ve střediscích až do oznámení výsledků.

- Po příletu jsou všichni zahraniční cestující povinni uložit na letišti depozit 3 000 $, které budou sloužit coby platba za služby týkající se prevence virů. Těm, kdož budou otestováni jako negativní, budou účtovány pouze poplatky za test, a zbytek vkladu jim bude vrácen.

- Budou muset zaplatit 5 USD za jednu cestu mezi letištěm a oním střediskem, 100 USD za test COVID-19, 30 USD za jednodenní pobyt v hotelu nebo v čekacím centru během čekání na výsledky testu, a 30 USD za tři jídla denně během čekání.

- Pokud bude mít kterýkoliv cestující pozitivní testy na COVID-19, budou pasažéři ze stejného letu v karanténě po dobu 14 dnů a každý bude muset zaplatit 100 USD za jeden test a 84 USD za den, kterým uhradí pobyt v hotelu nebo karanténním zařízení, jídlo , prádelnu, hygienické služby, lékaře a bezpečnostní služby.

- Každý pozitivní pacient COVID-19 bude muset zaplatit 100 USD za test [maximálně čtyři testy] a 225 USD denně za nemocniční pokoj, lékařské ošetření, jídlo, prádelnu a hygienické služby.

- V případě úmrtí činí poplatek za kremaci 1 500 USD.


Až někdo pojedete do Kambodže, dejte mi prosím vědět, bude to to nejspíš znamenat, že a) nutně potřebujete jet do Kambodže b) už Vám z toho všeho hráblo c) svět už je zase v pořádku

         

0 Citovat

Přísné, ale spravedlivé! :D  

0 Citovat

Je to maso. Hlavně ta kolektivní vina za celý let. To už mi moc spravedlivé nepřijde :D

0 Citovat

@Michal: To není kolektivní vina, ale smůla při cestě, do které tě nikdo nenutil. Vzniknou při tom náklady a není důvod, aby je platil cílový stát. Podobné to bude, když se objeví nakažený v ubytování. Teoreticky bys mohl chtít úhradu škody po tom, kdo tě ohrozil nakažením nebo nakazil, ale to je nereálné (představ si, že bys byl na jeho místě). S nějakými náklady a problémy musí počítat každý, kdo bude cestovat v následujících měsících kdekoli. Třeba bude zajímavé, jak budou lidi řešit návrat domů v případě nakažení, pokud nejedou vlastním autem, i kdyby jim nic nebylo. A budou náklady na případnou hospitalizaci vůbec hrazeny pojišťovnou?

0 Citovat

Jinými slovy nejezdit do Kambodži 

0 Citovat

Nějak si neumím představit, kdo by za účelem turistiky při těchto podmínkách do Kambodži cestoval. Na druhou stranu Angkor Wat bez turistů (jenom s místními) musí být skvělý zážitek. 

0 Citovat

Náklady na ošetření spojené s Covidem budou hradit pojišťovny, které si vyňaly pandemii s výjimek, v případě, že necestujete do země, kterou MZV nedoporučuje. 

A u té Kambodži by snad stačilo, aby ponechali zavřené hranice-  pokud se tedy tak bojí druhé vlny a dalších obětí ( kterých by v tomto případě bylo vždy víc, než v první vlně;-))

Vy nevidíte tu absurditu?

0 Citovat

Mandarinka napsal(a):

A u té Kambodži by snad stačilo, aby ponechali zavřené hranice- 

Tak za těchto podmínek jsou ty hranice vlastně zavřené.

0 Citovat

Pro krátké cesty to využije málokdo, ale na delší pobyt třeba pro expaty a zahraniční pracovníky je to vhodná možnost. Dříve mnozí chválili Švédsko, že nezavřelo hranice, i když se tam fakticky necestovalo. Není důvod, proč mít opačný názor na toto opatření. Tipuju, že ho použijí časem i jiné země. Podobně Austrálie rozhodla pouštět jen některé studenty a pracovníky / obchodníky s dlouhodobějším pobytem, ale jen s podmínkou 14-denní karantény.

0 Citovat

Takže země která vydělává na turistech jim ztíží příjezd. Hmmm za jak dlouho jim dojde, že dělaj blbost? :-D 

0 Citovat

Jedna věc je vydělávat na turistech a druhá věc jsou ekonomické ztráty spojené se šířením koronaviru. Ty jsou u většiny zemí větší, než býval příjem z turismu. Třeba se časem dohodnou s některými zeměmi s minimem nakažených, že jejich občanů se toto týkat nebude.

0 Citovat

Předpokládám, že první komu to povolí bude Čína. V Angor Watu pomalu u každýho chrámu cedule, že opravy sponzorujou oni :-D

0 Citovat

Takže v zemi, kde měli 128 případů a žádné úmrtí na téměř 17 mil.obyvatel jsou ekonomické ztráty spojené s šířením koronaviru větší, než příjem z turismu? Tady mi asi něco uniká...

0 Citovat

Nevím, jaká byla opatření v Kambodži, ale třeba na Novém Zélandu bylo taky minimum případů nákazy (1500 a 22 mrtvých) díky jedněm z nejstriktnějším opatřením na světě (lidi i turisti se mohli zdržovat jen v místě bydliště), ale ekonomické ztráty jsou právě z toho zastavení ekonomiky. Něco stojí i testování a ochranné prostředky bez ohledu na počet případů. V podstatě podobné bylo u nás, akorát že případů bylo víc kvůli lyžařům, pendlerům atd. Pokud by turismus způsobil další vlnu, budou se ekonomické ztráty opakovat a další měsíce ztrát příjmů by ustálo ještě méně firem než dosud.

0 Citovat

Libore, tvoje srovnání Kambodži a Nového Zélandu je dost mimo. V Kambodži  se před covidem cestovní ruch podílel na HDP 33%, na Novém Zálandu 6%. Každý ať asi udělá závěr, čí ekonomiku zákaz příjezdu zahraničních turistů významně poškodil. 

0 Citovat

Psal jsem to obecně, že ekonomické ztráty spojené se šířením koronaviru jsou u většiny zemí větší, než býval příjem z turismu. Asi mezi tuto většinu Kambodža nepatří, ale musí zvažovat např. i to, jestli by jejich chabé zdravotnictví ustálo nápor nakažených, pokud by nechali přijíždět turisty volně. I v takovém případě by jich tam v letošním druhém pololetí dorazilo asi několikanásobně méně než dříve. O druhém čtvrtletí letošního roku není třeba vůbec diskutovat. I kdyby hranice nezavřeli, pokles turistů by byl podobně masivní kvůli zákazu vycestování a zrušení letů.

Nesrovnávám NZ a Kambodžu. NZ jsem uvedl jako typický příklad, že nijak nesouvisí malý počet nakažených s ekonomickými ztrátami kvůli koronaviru (že mohou být ztráty větší než příjem z turismu i při malém počtu nakažených).

0 Citovat

Pekne to spísal Martin, ktorý zostal zaseknutý v Kambodži tri mesiace

https://www.travelistan.sk/tri-m...-kambodzi/

V skratke, domáci prežijú, najsmutnejší sú expati čo v krajine vlastnia hotely alebo reštaurácie

0 Citovat

Výborný článek, díky tonic. I ten rozhovor s českým expatem, na který je odkaz na konci článku. Ocituju pár nejlepších odstavců:

"Niekedy mám pocit, že sme väzňami svojich zážitkov. Každý deň chceme mať neuveriteľný zážitok. Každá minúta musí byť výbuch emócii. A zrazu to nie je a sme v depresii. Keď som pozeral na miestnych, tak v takom šoku neboli. Len uzavreli svoje obchodíky, pozvali širokú rodinu a začali si užívať rodinné chvíľe so svojimi najbližšími."

"Tu v Kambodži si nejeden cestovateľ myslel, že celá korona skončí do mesiaca. ,,Títo žijú z nás a musia sa otvoriť, lebo umrú.“ Povedal jeden Španiel na pláži. Podobné hlasy sa ozývali aj doma na Slovensku. ,,Ich ekonomika je závislá na nás. Musia sa otvoriť, lebo umrú hladom.“ Zaznel nejeden hlas v internetovej diskusii. Napriek tomu, že verejne vyhlasujeme, ako nám je proti srsti koloniálne myslenie a nadraďovanie sa, nejeden z nás vystupoval ako koloniálny člen britského impéria, že bez európskej civilizácie tu nikto neprežije.

Nuž, tento kontinent nežije život pre turistov. Aj keď turizmus predstavuje vysoký podiel v štátnom rozpočte, miestni sa z toho nezbláznia. A keď sme pri tom. Európski turisti už dávno nie sú tí, čo míňajú najviac. Keď už je miestnym smutno za príjmom, tak ten smútok je za Číňanmi, ktorí míňajú omnoho viac ako európski cestovatelia. Teraz pomlčím o tom, čo si kto o Číňanoch myslí, ale obyvatelia krajiny draka nechajú viac dolárov ako my. Takže myslieť si, že bez nás neprežijú je mylné. My nemáme punc finančných záchrancov."

0 Citovat

Cestovatel Martin kritizuje zahleděnost Evropanů a přitom ze své pozice znuděného cizince dělá to samé. Úplně ignoruje, že výpadek příjmů z cestovního ruchu bude mít se zpožděním dopad na životy místních lidí, v důsledku toho, že budou ve veřejných rozpočtech chybět peníze na školství, zdravotnictví nebo třeba projekty dopravní infrastruktury.  

0 Citovat

@Breathe - neboj Cinan ich kupi :)) (teda pozicia peniaze :))

JV Azia je o rodine, tam ziju zo dna na den vacsinou a pomahaju si.

Predvcerom som pocul v radiu tragikomicy dovod, preco na Slovensku nezomrelo tolko starych ludi na coronu .. lebo sa jednoducho nestretavame uz ako rodiny, takze virus sa nemal ako preniest (narozdiel napr. od takeho Talianska)

0 Citovat

@Breathe: Z článku to nevypadá, že by byl v pozici znuděného cizince. Dokáže se vžít do myšlení Evropanů, protože sám má tendence takto uvažovat, ale měl dost času se nad ním zamyslet a pochopil, jak je chybné.

Výpadek z příjmů státního rozpočtu jim vynahradí Čína a zrovna rozpočet zdravotnictví tím novým opatřením dost ušetří.

https://www.voacambodia.com/a/ch...55548.html

"China has pledged to import 400,000 tons of Cambodian rice, expanding the trade volume between Cambodia and China to $10 billion by 2023 and granting nearly $600 million to Cambodia, according to Prime Minister Hun Sen’s Facebook page."

0 Citovat

Ať je země závislá na turismu jakkoli, těžko bude turisty lákat, pokud bude zasažená epidemií. Masová turistika (ať už v rámci státu nebo přes hranice) je se zamezením šíření epidemie neslučitelná, je-li nakažený infekční už v inkubační době. Abychom se neradovali předčasně i v rámci Evropy, neumím si představit opatření na letištích, která by šíření dokázala účinně bránit, byla dlouhodobě udržitelná a neznamenala značné komplikace a zdržení odletu a příletu, pokud by mělo cestovat větší množství lidí.

0 Citovat

S tou čínskou pomocí je to Pyrrhovo vítězství...

0 Citovat

@Mandarinka: To asi většina Kambodžanů ví (pokud nad tím vůbec přemýšlí), ale nic s tím nenadělá. Z pohledu kapes těch, co o tom rozhodují, to je jistě skutečné vítězství.

@Petr: Číňani zatím, pokud vím, svým občanům turistické cesty do zahraničí nepovolili a tipuju, že do většiny zemí to tak bude ještě dlouho. Kambodža by ale s těmito opatřeními byla asi kandidát na povolení cest a mezistátní dohoda, že Číňanů se ta opatření týkat nebudou, se mi zdá v případě zájmu Číňanů pravděpodobná.
0